woensdag 28 oktober 2020

Antisemitisme

Bob Dylan, die in 1941 geboren werd als Robert Allen Zimmerman, liet zijn naam veranderen uit angst voor antisemitisme. Dat meldt Daily Mail dinsdag op basis van door de zanger geschreven brieven die volgende maand geveild worden.
Tjah, dat kan.
In het interview met 60 Minutes, naar aanleiding van Chronicles, Vol. 1, zei Dylan dat hij geboren was in het verkeerde gezin onder een verkeerde naam (of zegt hij dat in de documentaire No Direction Home?). 
Het een sluit het ander natuurlijk niet uit. Beide verhalen vullen elkaar goed aan.
In de brieven aan Tony Glover legt de vroegere Zimmerman uit dat de naam "Dylan" een verwijzing is naar de geadoreerde Welshe dichter Dylan Thomas. Deels. Het andere gedeelte van de naamswijziging beschrijft Bob in zijn autobiografie. In de dagen van zijn naamswijziging was een saxofonist met de naam Robert Allyn actief. Een naam die vrijwel overeenkomt met Dylan’s voornamen, Robert Allen. Die Griekse y vond de jonge Bob een stevige letter, mooi genoeg om over te nemen. Maar ‘Robert Allyn’ was als naam al bezet – reden dus om te buurten bij andere namen.
Eén van die andere namen was die van Dylan Thomas. Een mooie subtiele woordspeling tussen ‘Allyn’, ‘Dylan’ en ‘Robert Allen’. Een nieuwe naam was geboren. En zo toog Robert Allen Zimmerman in augustus 1962 met manager Albert Grossman naar een rechtbank in Minnesota om de naam ‘Robert Allen Zimmerman’ te vervangen door ‘Robert (Bob) Dylan’.
En ja, de achternaam Zimmerman bestaat nog wel (Bob's broertje David heet Zimmerman), maar Bob zelf heet officieel en formeel en juridisch (en wat al niet meer) "Dylan".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten