donderdag 16 februari 2017

Kronieken 15: Radio-star

Veertig jaar geleden schreef Bruce Woolley een hit met het nummer "Video Killed the Radio Star". Een beschrijving van de ondergang van het radio-liedje. Het is een wat romantisch beeld, dat je naar de radio luistert en nog je oren spitst naar wat je hoort. Tegenwoordig is dat heel anders, radio is achtergrondruis geworden, je luistert niet meer naar wat de boodschap is die de betreffende zanger wil overbrengen.
Mogelijk is de videoclip daar mede-verantwoordelijk voor, voor deze ondergang.
Is Dylan een radio-zanger? Hij heeft veel met radio. In zijn jeugd stemde de jonge Zimmerman af naar de onbekende golven, op zoek naar bluesmuziek. In later jaren was Dylan een radio-host met zijn Theme Time Radio Hour. Maar zijn eigen nummers waren lang niet altijd 'radio-geschikt'. Like A Rolling Stone werd geweigerd vanwege de lengte. En wat dacht je van Hurricane?
Dylan is geen radio-artiest.
Maar Dylan is wel verantwoordelijk voor de videoclip. Onder regie van D. A. Pennebaker, die de tour-docu Dont Look Back maakte, werd een clip opgenomen voor het nummer Subterranean Homesick Blues. Het is die clip met die vallende woord-borden. En met Allen Ginsberg en Bob Neuwirth op de achtergrond.
Overigens is pas na de clip van Bohemian Rhapsody van Queen een videoclip “verplicht” voor een nieuwe singel van een artiest of band. Sinds halverwege de jaren zeventig doodde de clip de radio-artiest.
Behalve Dylan. Die staat hier toch buiten. Al is het maar omdat zijn teksten en muziek niet per sé radio-waardig zijn. Of radio-gezind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten