vrijdag 17 februari 2017

AIVD

Voor de jaarlijkse Kerst-puzzel, heeft de AIVD de naam van Bob Dylan gebruikt. De editie van 2016 bevatte de vraag: “Voor een feestje waren DJT, FDMH en JMK uitgenodigd, net als J-PS, JFS en BLF, YO, JMS, en OH en BH. Wie was verhinderd?” Het antwoord moet zijn: Bob Dylan (BD). Het gaat namelijk om de uitreiking van de Nobelprijzen en de initialen zijn van de overige winnaars.
Je moet maar net weten welk feestje wordt bedoeld, en waar die initialen voor staan. Welnu, het is achteraf dus makkelijk in te vullen. Met de kennis van nu. De betreffende initialen en prijswinnaars zijn:
  • Nobelprijs voor de vrede 2016: Juan Manuel Santos (JMS),
  • Nobelprijs voor de scheikunde 2016: Jean-Pierre Sauvage (J-PS), Fraser Stoddart (JFS), Ben Feringa (BLF),
  • Nobelprijs voor de natuurkunde 2016: David Thouless (DJT), Duncan Haldane (FDMH), Michael Kosterlitz (JMK)
  • Nobelprijs voor de fysiologie of geneeskunde 2016: Yoshinori Ohsumi (YO)
  • Nobelprijs voor de economie 2016: Oliver Hart (OH), Bengt Holmström (BH)
Zie maar eens het logische verband tussen deze aanwijzingen. Je ziet het immers pas, als je het doorhebt. Enfin, ik ben benieuwd wie van de deelnemers van deze AIVD-quiz hun Dylan-cd's uit de kast hebben gehaald om naar de zanger en dichter te luisteren. Misschien wel niemand, hoewel me dat onlogisch lijkt: ik schat zomaar in dat AIVD-liefhebbers, ook wel iéts hebben met Dylan.
Hoewel het er natuurlijk ook niets toe doet. Als de naam van Dylan weer valt, is dat altijd weer een reden om zelf maar weer een album van de maestro te draaien. Gewoon, willekeurig, met een blinde gok een plaat pakken en gewoon maar genieten. En weten dat 105 puzzelaars hun hersenen hebben gekraakt op het antwoord dat 'Bob Dylan' bleek te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten