maandag 20 februari 2017

Dylan (1973)

Ik draaide de elpee Dylan uit 1973 maar weer eens, nadat ik Mathilde Santing op de radio had horen zingen. Zij zong het liedje Big Yellow Taxi van Joni Mitchell. Ik ken de versie van Dylan op die wraakplaat uit 1973 – begin jaren zeventig had de zanger onenigheid met zijn platenmaatschappij Columbia Records, waarna David Geffen van Asylum Records de zanger contracteerde. Omdat Dylan nog een contractuele verplichting had bij Columbia en deze niet zou inlossen, kwam Columbia met een album met restjes uit de opnamesessies voor Self Portrait en New Morning.
Dylan kon deze actie niet heel goed waarderen, maar wat waardeer je wel van elkaar als je met elkaar overhoop ligt?
Er is nog een andere verie van Big Yellow Taxi. Deze is terug te vinden op Hard Candy, het vierde studioalbum van de Counting Crows (2002). Op deze cd staat ook het nummer “If I Could Give All My Love -or- Richard Manuel Is Dead”. Dit is een hommage aan Richard Manuel. Hij was de zanger en pianist van The Band, de voormalige begeleidingsband van Ronnie 'The Hawk' Hawkins en van Bob Dylan.
Met die laatste nam The Band de elpee Planet Waves op, het enige studio-album van Dylan en The Band (The Basement Tapes niet meegerekend). Dit album is, samen met de live-dubbelaar Before the Flood, uitgebracht bij Asylum Records. Dit was het platenlabel waar Dylan overstapte, nadat hij bonje kreeg met Columbia Records.
Als wraak voor de overstap, bracht Columbia Records een album uit, dat Dylan nog verplicht was volgens zijn contract. Op dit wraakalbum staat Big Yellow Taxi van Joni Mitchell, een nummer waar ik aan moest denken, toen ik het Mathilde Santing hoorde zingen op Radio 1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten