maandag 8 mei 2023

Pimmetje

Tussen Bob Dylan en Pim Fortuyn bestaan geen overeenkomsten.

***

Pim Fortuyn was een volbloed Hollandse jongen. Bob Dylan is een Amerikaan, geboren en getogen in Minnesota. Fortuyn was een socioloog, Dylan een liedjessmid. Fortuyn werd aan de Rijksuniversiteit Groningen universitair docent marxistische sociologie. Fortuyn promoveerde in 1980 bij Ger Harmsen op een proefschrift over de sociaaleconomische politiek in Nederland van 1945 tot 1949; Dylan moet het hebben van zijn eredoctoraten, zoals het eredoctoraat in de muziek aan de Princeton University, New Jersey (1970) en het eredoctoraat in de muziek aan de Schotse St. Andrews University in 2004.

***

Pim Fortuyn begon aan een politieke carière, onder meer als raadslid voor Leefbaar Rotterdam. Zijn landelijke doorbraak werd in de kiem gesmoord door inbreken van Volkert van der Graaf. Dylan is altijd wel soort van politiek actief geweest, maar van lidmaatschap van een politieke partij of een voorkeur heb ik de zanger nooit kunnen betrappen.

***

Dylan heeft verschillende prijzen en eerbetonen gekregen, maar heeft nooit een school afgemaakt. Fortuyn had een academisch leven achter de rug, toen hij de politiek in ging. Don’t follow leaders, watch the parkin’ meters.

***

En toch. 2 mei 2002, toen trad Dylan op in Ahoy, in Rotterdam, de stad van Fortuyn. Het was mijn eerste Dylan-concert. Vier dagen later werd Fortuyn vermoord, in Hilversum. Vier dagen, slechts. Zulke dingen weet je nooit van tevoren. En het zijn dingen die niet met elkaar te combineren zijn.
Maar die wel de associatie met elkaar hebben. Dankzij en ondanks alles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten