vrijdag 19 mei 2023

Kronieken #103 | Hemelvaartsdag

Gisteren was het Hemelvaartsdag. Het is die dag in het jaar dat christenen stilstaan bij de hemelvaart van Jezus Christus, precies 40 dagen na Zijn opstanding. Ik denk aan het optreden in Hamburg, waar ik met een collega van de krant naar toe ging. Dylan speelde die avond onder meer Tryin' To Get To Heaven.

The air is getting hotter
There’s a rumbling in the skies
I’ve been wading through the high muddy water
With the heat rising in my eyes
Every day your memory grows dimmer
It doesn’t haunt me like it did before
I’ve been walking through the middle of nowhere
Trying to get to heaven before they close the door

***

Jordi Cruijff (49) verlaat eind juni FC Barcelona als sportief directeur. Hij is toe aan nieuwe uitdagingen, meldt de club. Jordi is de zoon van Johan, misschien wel de grootste Nederlandse voetballer aller tijden. Om niet met pa te worden verward of al teveel te worden geassocieerd, speelde de jonge Cruijff onder de voetbalnaam Jordi.
Het is een schoolvoorbeeld van een zoon die zijn vader volgt in hetzelfde beroep. Je ontkomt er niet aan dat je wordt vergeleken met je vader. Zeker als pa van een dusdanig uitzonderlijk talent is doordrenkt, dat iederéén met je vader wordt vergeleken.
Nu denk ik dat Jesse Dylan daar wat minder last van heeft. Hij maakt en maakte films en filmpjes, onder meer voor toenmalig presidentskandidaat Barack Obama. De oude Bob kan veel, maar films regisseren en als acteur optreden, is niet zijn meest ontwikkelde talent.
In tegenstelling tot het maken en uitvoeren van mooie liedjes. Daar heeft Jakob Dylan dan wel weer mee te worstelen. Toch de zoon van, die ook liedjes maakt.

***

Musicals. Wat heeft Bob met musicals? Zo rond 1970 werd hij benaderd door dichter Archibald MacLeish om liedjes aan te leveren. Niet zomaar liedjes, maar Archie was bezig met Scratch, een toneelstuk van het boek The Devil and Daniel Webster van Stephen Vincent Benét.
Dylan schreef een drietal nummers: New Morning, Time Passes Slowly en Father of Night. Maar MacLeish was ontevreden over Dylan's bijdrage, want de teksten waren “niet donker genoeg”. Heb je dát weer. De songs waren wel donker genoeg voor Dylan's nieuwe elpee New Morning.
De uiteindelijke versie van Scratch werd na enkele uitvoeringen alweer stopgezet, wegens tegenvallende bezoekersaantallen.

***

Girl from the North Country heet de musical van de hand van Conor McPherson. Hij maakt hiervoor gebruik van het omvangrijke oeuvre van Bob Dylan. Een blik op Wikipedia laat zien dat deze toneelvoorstelling de wereld over gaat: in 2017 in Londen, in 2018 Off-Broadway, in 2019 in Toronto en West End, in 2020 op Broadway, in 2022 in Australié en in hetzelfde jaar in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.
Jammer voor je, Archibald MacLeish.

***

Hemelvaartsdag. Ik klop aan de hemelpoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten