zondag 7 mei 2023

Kronieken #102 | Herdenken

Afgelopen donderdag herdachten we de doden, die in oorlogstijd waren omgekomen. Een dag later stond in het teken van bevrijding. Zaterdag was het 21 jaar geleden dat Pim Fortuyn, de opkomende politicus, werd vermoord op het Mediapark.

***

Vorige week is Gordon Lightfoot overleden. Gelukkig heeft Tom Willems beknopt aangegeven waarom dit sterfgeval genoemd moet worden. Waarom kunnen we niet alles tegelijk? Zoals naar Rolling Thunder Revue; A Bob Dylan Story by Martin Scorsese kijken en op hetzelfde moment naar Early Morning Rain luisteren, terwijl dit alles wordt ondersteund door Dylans (korte) speech bij de opname van Lightfoot in de Canadian Music Hall Of Fame in 1986?

***

Van de 218 gemeenten waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joods vastgoed is geroofd laten 135 gemeenten hun eigen rol in deze roofhandel onderzoeken. Joodse terugkeerders werden vlak na de bevrijding in veel gemeenten geconfronteerd met een kille en onsympathieke behandeling: sommigen moesten zelfs achterstallige belastingen betalen over de periode dat zij ondergedoken of in vernietigingskampen zaten. 83 gemeenten hebben nog geen onderzoek aangekondigd; daarvan zeggen 53 gemeenten waar vastgoedtransacties hebben plaatsgevonden expliciet geen onderzoek naar hun eigen rol te doen.
Roofgoed. Joden en een kunstverzameling. Joden die kunst maken. De schilderkunst, de beeldhouwkunst, de stalen kunst, de literaire kunst. Ik heb ergens gelezen dat van de Nobelprijs-winnaars voor de Literatuur de laureaten met een Joodse achtergrond in de meerderheid zijn. Of in ieder geval de grootste minderheid vormen.
Zou me niets verbazen. Ik ken er in ieder geval eentje van.

***

Tijd van omkijken is voorbij. We hebben de blik weer gericht op de toekomst. Over een maand staat Dylan weer op het podium. Door Zuid-Europa. Ben benieuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten