zondag 11 juli 2021

Kronieken #70 | My way

Vandaag is PowNed begonnen met de zomergesprekken op NPO Radio 1. Een rechtse variant op VPRO Zomergasten. Schrijver/dichter Bart Chabot was de eerste gast en werd onder handen genomen door presentatrice Chazia Mourali.
Niet geheel toevallig was Chabot vandaag de eerste gast. Zijn boezemvriend Herman Brood sprong van het dak van het Hilton Hotel in Amsterdam zijn dood tegemoet - vandaag precies twintig jaar geleden.
Een van de laatste liedjes die Brood opnam, was When I Get Home. De tekst is van Nick Cave; Brood paste her en der de tekst aan. Ook de titel is aangepast. Cave noemt het nummer zelf Right Now I'm A-Roaming.
Martin Bril, trouwens een groot Dylan-fan, schrijft over dit lied in het boek Man In De Verte. “Hoeveel mensen weten eigenlijk dat hij een ongelooflijk goede plaat maakte, Ciao Monkey, een plaat die over Hermans strijd met de verdovende middelen ging. Die strijd had hij gedeeltelijk gewonnen, of verloren – hoe je het maar bekijkt. In ieder geval gebruikte hij geen speed meer. (…)
Ciao Monkey sluit af met een liedje van Nick Cave, een zanger die Herman bewonderde, zoals hij eigenlijk iedereen bewonderde die op het randje van de zelfkant balanceerde en daar kunst van kon maken, desnoods levenskunst (Brood was een grote, gulle en oprechte vriend van zwervers, hoeren en junkies, zoals het hoort, want op het randje is het mogelijk vrij te zijn, al moet je er niet overheen kukelen). Het liedje heet ‘When I Get Home’.
Herman zingt, terwijl hij zichzelf hij zichzelf begeleidt op de piano. Zijn stem is helder en dromerig tegelijk. De piano is rinkelend en traag. ‘When I get home, I knew it ain’t no sin, when I get home, you know I take off my skin. When I get home I’m gonna see my girls. When I get home I’m gnna buy them a toy. When I get home they’re gonna jump for joy. But right now, right now, right now – I fly on my own.’
Het is het mooiste, het waarste, het ontroerendste en liefste wat Brood ooit heeft gezongen. Ik zal het nooit vergeten. En verder, om met Chabot te spreken: we moeten er nog maar eens een hartig woordje over wisselen, daarboven, want dit was natuurlijk een mislukt idee.”
Nick Cave en Dylan hebben elkaar wel eens ontmoet. Sowieso moet Cave in elke stad waar hij komt, een exemplaar kopen van Dylan's elpee Nashville Skyline. Maar toen, tijdens het Glastonbury-festival 1998, gaven de twee mannen elkaar een hand. Dylan verstopt in een hoodie, zei tegen Cave: "I like your stuff" - om vervolgens de benen te nemen.
Brood's versie van When I Get Home staat op de B-kant van zijn uitvoering van My Way. Dit nummer is natuurlijk het bekendst geworden door Frank Sinatra; Dylan heeft zelf drie albums gemaakt met nummers uit de American Songbook die door Sinatra zijn uitgevoerd.
Nóg een link tussen Dylan en Brood.
De wereld is niet zo heel groot. De dwarsverbanden liggen soms voor het oprapen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten