woensdag 16 juni 2021

Like a Rolling Stone

Het is vandaag 56 jaar geleden dat Bob Dylan zijn nummer Like a Rolling Stone opnam. Het is een van zijn bekendste nummers. Voor Al Kooper, als gitarist bij de opnamen betrokken, is het zijn start als organist.
Like a Rolling Stone was bedoeld voor het album Highway 61 Revisited. Het is het enige nummer waarbij Tom Wilson verantwoordelijk is voor de productie; tijdens het opname-proces nam Bob Johnston het stokje over. En het is misschien het enige nummer dat veel tijd kostte om op te nemen.
In 2015 verscheen de box The Cutting Edge 1965–1966, aflevering 12 uit de Bootleg Series. Dit deel behandelt de jaren dat Dylan zijn drie "elektische" albums albums Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited and Blonde on Blonde op de geluidsband zette. Drie platen, waaronder een dubbelaar, opgenomen tussen January 13, 1965 – May 13, 1966; nog geen anderhalf jaar tijd.
Op de luxe editie, met zes schijven, is disc drie gereserveerd voor twintig uitprobeersels van Like A Rolling Stone; op de Collector's edition staan nóg meer versies. Het geeft iets aan van de worsteling van de zanger met zijn product.
Maar voor vandaag schakel ik over naar een bootleg van het optreden in Hamburg, bijna twee jaar geleden. Hier was ik met een collega van NDC naar toe. Deze live-uitvoering is eentje met wisselende snelheden: halverwege het couplet schakelt de band over naar een trager tempo.
Buiten vallen de eerste mussen van het dak vanwege het warme weer. Binnen luister ik naar Dylan. Als een rollende steen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten