zondag 6 juni 2021

De baas

De laatste BOBcast staat inmiddels online. Chris Kijne en Lars Hulshof interviewen een uur lang Larry Campbell, die tussen 1997 en 2004 verantwoordelijk was voor alle snaren in de begeleidingsband van Dylan. Veel dichter bij de bard kun je niet komen.
Misschien komt het door de fysieke afstand tussen Den Haag en de Verenigde Staten. Of de taalbarrière, hoewel Hulshof en Kijne keurig Engels praten. Misschien komt het ook wel door de status van Campbell. Maar het Nederlandse interviewduo kunnen zich niet verschuilen achter de algemeenheden, waar ze in de vorige afleveringen nog wel eens mee kokketeerden: de stem, het gitaarspel, met de rug naar het publiek spelen, de Jesus Years.
Enfin.
Een mooi gesprek, dat moet worden gezegd. Over hoe Campbell bij de band kwam en in eerste instantie weigerde: hij wilde wat anders doen, na zijn anderhalf jaar durende tournee met k.d. lang. Over zijn vertrek, omdat hij na acht jaar toe was aan iets nieuws: tijd om te produceren en zijn eigen creativiteit uit te venten; in de tijd dat hij in Dylans band zat, was Campbell aan het produceren en dan belde Bob dat ze weer op tournee gingen. Tjah, als de baas je roept, laat je alles uit je handen vallen en kom je aan wat langdurige nevenprojecten niet goed toe.
In het gesprek komt ook de film Masked and Anonymous ter sprake, de film uit 2003. De film is geschreven door Dylan (onder het pseudoniem Sergei Petrov) en regisseur Larry Charles (als Rene Fontaine). Dylan zelf speelt de hoofdrol als Jack Fate. In de film komt ook de toenmalige begeleidingsband in beeld, als Fate een aantal nummers speelt. Campbell laat vallen dat hij het script uiteraard gelezen heeft, maar geen idee heeft waar de film over gaat.
Het gesprek met Campbell duurt ruim een uur. Het is de allerlaatste aflevering in de BOBcast. Een mooie afsluiter van een jaar lang Dylan bij de VPRO. Een mooi jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten