vrijdag 26 maart 2021

Bootleg Series

De box The Bootleg Series Volume 1 - 3 bestaat vandaag precies dertig jaar. Reden voor een bescheiden feestje. De verzamelaar is een van de eerste officiële uitgaven in de muziekgeschiedenis, waarin onbekend materiaal op de markt wordt gebracht. Althans, via de platenmaatschappij. Veel muziek op de box was via illegale kanalen al bij het grote publiek bekend, net zoals bijvoorbeeld The Basement Tapes. Om de muziekliefhebbers tegemoet te komen met de goede kwaliteit van de songs, en om zelf een graantje mee te pikken, brengt het platenlabel de muziek alsnog officieel uit.
In dit geval betreft het een box met drie cd's. Daarop zijn nummers te horen die tot die tijd in de kluizen van Columbia Records lagen, en dus niet bedoeld voor het grote publiek. Outtakes, alternatieve opnames, oefensessies, afgekeurde songs voor reguliere albums: je komt mooi materiaal tegen.
The Bootleg Series Volume 1 - 3 [rare & unreleased] 1961 - 1991 heet de box voluit. Met Blind Willie McTell, pianoversie van The Times They Are A-Chanin', de voordracht van het gedicht Last Thoughts On Woody Gutrhie, de Talkin' Hava Nageilah Blues, Farewell Angelina en Seven Curses, Someone's Got A hold Of My Heart en de alternatieve uitvoering van Every Grain Of Sand - met blaffende hond.
Dat was dertig jaar geleden. Inmiddels zijn we in blijde afwachting van aflevering 16 uit de Bootleg Series. Dit komende nummer, dat in mei of juni wordt verwacht, behandelt de periode van het album Infidels - waarvoor Blind Willie McTell werd geweigerd.
Enfin.
Drie cd's uit deze eerste Bootleg-box. Prima materiaal om het weekend mee te vullen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten