vrijdag 5 juni 2020

Verzet

Nu de demonstraties tegen het raciaal geweld opkomen, gaan mijn gedachten naar Bob Dylan. Zeker de 'oude Dylan' streed zij aan zij met zwarte artiesten voor gelijke burgerrechten in de Verenigde Staten. Tot in de jaren zestig was dat verre van vanzelfsprekend, dat ook de Afro-Amerikanen hetzelfde werden behandeld als hun blanke fellow Americans.
Waarom zou Dylan zich het lot van 'de zwarte man' zo hebben aangetrokken? Vast niet alleen vanwege het feit dat hij Mavis Staples ten huwelijk had gevraagd. Vast ook niet alleen vanwege het feit dat je begin jaren zestig met folk- en protestsongs snel geld kon verdienen.
Misschien ligt de sleutel wel bij de voorouders van Dylan, de Zimmermannen, die twee generaties eerder uit Oost-Europa waren gevlucht vanwege de pogroms tegen de Joden. Dat zijn ingrijpende gebeurtenissen, die generaties later nog doorwerken.
De jonge Bob wist dus uit zijn eigen familiegeschiedenis wat het is om achtergesteld en vervolgd te worden. Een reden te meer om voor andere zwakke broeders op te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten