woensdag 3 juni 2020

Blood on the tracks

Hoe is het met de verfilming van Blood On The Tracks? Vorig jaar maakte Luca Guadagnino bekend dat hij dit album van Dylan uit 1975 op het witte scherm zou brengen. Maar sindsdien hoor je niets meer over dit filmproject.
Ik moest er aan denken, toen ik het album weer beluisterde. BOTT wordt wel gezien als Dylan's echtscheidingsplaat, een muzikale verwerking van zijn huwelijk in ontbinding. Het zou wel nog wel een paar jaar duren voordat het huwelijk tussen Bob Dylan en Sara Dylan-Lownds definitief ten einde was.
“Op dit album hoorde ik mijn ouders ruzie maken,” zei Jakob Dylan, zoon uit dat Bob-Sara-huwelijk, over Blood On The Tracks. Terwijl Street Legal uit '78 beter de titel van echtscheidingsplaat verdient.
Enfin. Als het gaat om een scheiding of een breuk, is dat een goede gelegenheid om BOTT weer te draaien. Ik had zo'n gelegenheid.
Dylan nam het album in twee instanties op. De eerste keer was tussen 16 en 19 september 1974 in A&R Studios in New York. De man was toen 33 jaar en was weer terug op het oude nest van Columbia Records. Na wat gedoe rondom financiën, had Dylan een uitstapje gemaakt naar Asylum Records, waar hij een studioalbum en een live-dubbelaar (beiden met The Band) uitbracht. Zijn terugkeer zou een semi-folkalbum moeten opleveren, net als anderhalf decennium eerder.
De acetate, een voor-productie van het album zoals dat met Kerst '74 in de winkels moet liggen, laat hij aan zijn broertje David Zimmerman horen. Die weet grote broer te overtuigen om een aantal nummers opnieuw op te nemen, met een iets andere tekst en een andere begeleidingsband. Deze tape is de basis voor tal van bootlegs én de bron voor de Test Pressing-uitgave tijdens Record Store Day 2019.
De nieuwe opnames vinden 27 en 30 december 1974 plaats, in Sound 80 Studio in Minneapolis (Minnesota). Jaja, dezelfde stad waar onlangs George Floyd om het leven kwam na raciaal politiegeweld. Drie weken later lag de 'juiste' versie van Blood On The Tracks in de winkels.
Alle opnames, zowel uit New York als Minneapolis, zijn verzameld voor More Blood, More Tracks, aflevering 14 uit de Bootleg Series.
De echtscheidingsplaat. Anderen beweren dat de invloed van Anton Tsjechov is terug te horen in de nummers. Dat zou ook zomaar kunnen, je weet het nooit helemaal zeker bij de bard. Niet voor niets kreeg Dylan in 2016 de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend.
Dylan moest nog 34 worden toen Blood On The Tracks in januari 1975 verscheen. Hij had er toen al bijna zijn eerste huwelijk er op zitten.
Ik moest hier aan denken, de afgelopen dagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten