zondag 14 juni 2020

Postcards of the hanging

De historische kern van de openingsregels is inmiddels wel uitvoerig gedocumenteerd. Inderdaad, in Dylans geboorteplaats Duluth vindt 15 juni 1920 een weerzinwekkende lynchpartij plaats, waarbij drie zwarte mannen worden vermoord. De slachtoffers, in dienst van een rondreizend circus (The circus is in town), worden ten onrechte veroordeeld van de verkrachting van een blanke vrouw, door een opgehitste menigte uit de gevangeniscel gesleurd en opgehangen aan een lantaarnpaal op de hoek van Second Avenue East en First Street. De foto's, die ook werkelijk als ansichtkaarten worden verkocht, zijn helaas op internet te vinden.
Om de zaak nog erger te maken wordt in de decennia erna de schanddaad verdoezeld. In de jaren veertig proberen leden van de plaatselijke historische vereniging de officiële documenten uit het archief te verwijderen en duurt het tot 2003 voordat de stad Duluth haar verantwoordelijkheid erkent. Op diezelfde straathoek staat nu een flink, rijzig monument, sober en schuldbewust. AN EVENT HAS HAPPENED, UPON WHICH IT IS DIFFICULT TO SPEAK AND IMPOSSIBLE TO REMAIN SILENT, staat met grote letters erboven, eronder drie manshoge reliëfs van de slachtoffers Elmer Jackson, Elias Clayton en Isaac McGhie, een korte beschrijving van de gruwelgebeurtenis en stemmige citaten van mannen als Elie Wiesel, Martin Luther King en Albert Einstein.
Dylans vader, Abram Zimmerman, is die avond acht jaar oud en woont vlakbij. Het zal indruk hebben gemaakt, en vermoedelijk heeft hij zijn zoon erover verteld.

Uit: Jochen Markhorst - Desolation Row, Bob Dylans poëtische brief uit 1965, eerste druk 2020


Geen opmerkingen:

Een reactie posten