maandag 7 oktober 2019

Literatuur

Deze week worden de Nobelprijzen bekend gemaakt. Donderdag is het de beurt aan de Nobelprijzen voor de Literatuur. Twee prijzen, want de Zweedse Academie doet een inhaalrace. Vanwege gedoe binnen de eigen gelederen, werd in 2018 géén Nobelprijs voor de Literatuur uitgereikt.
De criteria voor het toekennen van de Nobelprijs zijn gewijzigd. De academie wil "met een bredere blik" naar literatuur kijken. "We hadden een meer eurocentrisch perspectief, nu kijken we over de hele wereld", zei voorzitter Anders Olsson dit weekend tegen The Guardian.
In 2016 kreeg Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend. Ik vind hem niet per se een vertegenwoordiger van het eurocentrische perspectief.
De NOS schrijft verder nog: Laureaten moeten een speech geven om de geldprijs in ontvangst te kunnen nemen. Dat doen ze bij de uitreiking van de prijs in Oslo of Stockholm. Sinds 1901 vindt die uitreiking  10 december plaats, de sterfdag van Nobel.
Dat middelste feit is niet helemaal waar. Dylan stuurde zijn Nobel Speech pas in juni 2017 in, zowel op papier als een audiobestand. Daarmee heeft hij wel voldaan aan de eis om binnen een half jaar die speech te houden - het is aan de laureaat zelf om te bepalen hoe en wanneer (binnen het half jaar) de toespraak wordt ingeleverd.
Nog drie nachtjes en dan weten we wie aan het illustere gezelschap van literaire Nobelprijswinnaars toegevoegd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten