woensdag 16 oktober 2019

Kronieken #53: Tournee

Afgelopen weekend is Bob Dylan begonnen aan een nieuwe tournee. Voor de gelegenheid heeft de bard ook het een en ander veranderd. Zo is de opener van de show niet meer Things Have Changed, maar Beyond Here Lies Nothin'. Bij dit nummer neemt Dylan ook weer de gitaar ter hand.
De huiskamervraag is wanneer Dylan voor het laatst gitaar speelde tijdens een optreden.
Dylan heeft ook een re-shuffle gepleegd binnen zijn begeleidingsband. Drummer George Receli is vervangen door Matt Chamberlain. "My cousin George Receli", zoals Dylan hem introduceerde tijdens een concert in de Heineken Music Hall in 2007. Hij is 'replaced', zoals dat heet.
Dat is wat anders dan wat in 2002 aan de hand was. Toen speelde Receli ook al in de band - hij staat sinds december 2001 op de loonlijst van Dylan. In het voorjaar van 2002 had Receli een polsblessure. Lastig voor een drummer. Dylan kon toen een beroep doen op sessiedrummer Jim Keltner, die ook al van de partij was tijdens de Jesus Years van Dylan.
En Keltner was de Buster Sidebury bij de Traveling Wilburys.
Chamberlain speelde onder meer met The Who, Leonard Cohen, Amos Lee en Bruce Springsteen.
Gitarist Charlie Sexton heeft hulp gekregen. Bob Britt is als slaggitarist toegevoegd aan de band. De vorige tournees was Sexton de enige gitarist. Wellicht is dat toch een te zware last voor hem.
Robert 'Bob' Britt is geen onbekende voor Dylan en zijn volgers. In 1997 is hij al te horen op het onvolprezen album Time Out Of Mind.
De huidige tournee leek te eindigen met een tienklapper in het Beacon Theatre in New York. Niets is minder waar, want aan dit rijtje optredens is nog één show toegevoegd. Zondag 8 december speelt Dylan een concert in The Anthem in Washington D.C., de hoofdstad van de Verenigde Staten.
Vandaag viert mijn neef Thijs zijn twaalfde verjaardag. Zijn eerste verjaardag, elf jaar geleden dus, is onlosmakelijk verbonden met het tot dusverre enige optreden van Jakob Dylan in Nederland. 'De zoon van' speelde die donderdag 16 oktober 2008 in De Melkweg, ter promotie van zijn debuut-solo-album Seeing Things. Ik ging naar dit optreden met Dylan-vriend Gemme, met de auto van de vader van mijn neef Thijs.
Jakob Dylan is na dat optreden niet weer in Nederland geweest. Niet als solo-artiest, evenmin als frontman van The Wallflowers.
Vader Bob is morgenavond in Denver, waar hij zijn Amerikaanse najaarstournee 2019 voortzet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten