zondag 28 januari 2018

Moby Dick

Gisteren was het tijd om Knocked Out Loaded uit de kast te trekken. Een plaat waar Dylan met de pet naar gooide. Het is één van die zwakke broeders uit het oeuvre uit de jaren tachtig. Je doet er ook verder niets aan, accepteren is het toverwoord.
Nou vooruit, vol met discutabel materiaal is “Loaded” nou ook weer niet. They Killed Him, een nummer van Kris Kristofferson, is niet heel stevig. Mede door het kinderkoor. Maar het is een poging om er iets van te maken.
Brownsville Girl, elf minuten, is weer van een ander kaliber. Geschreven met toneelschrijver Sam Shepard. In 2012 speelde Will Oldham (Bonnie "Prince" Billy) een uitvoering tijdens een benefiet-voorstelling voor Actors Theatre in Louisville. Voor de chauvinisten onder ons: deze zelfde Bonnie Prince Billy maakte in 2015 een singel met Broeder Dieleman voor Record Store Day. Bonnie Prince Billy speelde de Engelse versie van Dieleman's Gloria, terwijl Broeder Dieleman de Three Questions in het Zeeuws vertolkte als Drie Vragen.
Enfin.
Brownsville Girl. Daarin wordt gerefereerd dat het enige wat we over Henry Porter weten, is dat zijn naam niét Henry Porter was. Maar Dylan haalt in deze song ook regelmatig Gregory Peck aan. De acteur speelde Captain Ahab in de verfilming van Moby Dick uit 1956. Het gelijknamige boek van Herman Melville is één van de drie boeken, die Dylan aanhaalt in zijn Nobel Speech.
Het doet er niet toe.
Het doet er wél toe. Het lezen van literatuur, maar ook boekverfilmingen, het is belangrijk. Het verrijkt je kennis, je wereldbeeld. En je kunt het altijd gebruiken in je eigen teksten. Of je er door laten inspireren. Dát is dus de waarde en de functie van kunst en cultuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten