zaterdag 27 januari 2018

All Along The Watchtower

Kees de Graaf is een Dylan-kenner bij uitstek. Hij analyseert de teksten van Dylan tot op het bot. Dat doet hij goed, want zijn besprekingen worden over de hele wereld gelezen. Zoals het gaat bij bestudering van literaire teksten, worden zijn weerspiegelingen niet door iedereen gedeeld. Dat hoort er bij. Literatuur is altijd een bron van discussie.
Gelukkig maar, want anders waren we gauw uitgepraat. Uiteindelijk gaat het er om dat we over literatuur praten. Of dat nu via tekstanalyses gaat of via een campagne voor lijstjes voor het belangrijkste boek, dat is ondergeschikt. Het gaat om de boeken en de literatuur.
Enfin.
Kees de Graaf attendeerde me via een lezing van hem op All Along The Watchtower. Een nummer van de elpee John Wesley Harding en bekend geworden in de uitvoering van Jimi Hendrix. Jan Donkers en Jan Stroop bespreken het nummer in hun boekje Bob Dylan Bij Benadering uit 1973. Ik kreeg dit boek op mijn verjaardag van mijn oudste broer. “Volgens kenners het beste boek dat ooit over Dylan verschenen is,” liet broer weten in een kattebelletje bij het boek.
De twee schrijvers zeggen dat All Along The Watchtower vermoedelijk is geïnspireerd op Jesaja 21. Het duo citeert: Zet een wachter uit, die meldt wat hij ziet; ziet hij ruiters te paard, twee aan twee, ruiters op ezels, ruiters op kemels, zo gauw hij ze maar even merkt, moet hij roepen: ik zie ze.
Na een tekstbespreking noteren Donkers en Stroop: “Wie er op wijst, dat Jesaja hem waarschijnlijk tot deze song inspireerde, heeft gelijk, maar moet tegelijkertijd bedenken, dat Dylan de bijbelse visie – of wat men doorgaans daarvoor houdt – heeft omgekeerd. Het kan ook zijn, dat hij als weinigen de bijbel heeft begrepen.”
Desalniettemin, dien je de tekst van All Along The Watchtower volgens De Graaf omgekeerd chronologisch te lezen. Dus te beginnen bij het derde couplet. Met middelste gedeelte blijft op dezelfde plek te staan. Om het lied te eindigen met de eerste regels. Dan krijg je de volgende tekst onder ogen:

All along the watchtower, princes kept the view
While all the women came and went, barefoot servants, too
Outside in the distance a wildcat did growl
Two riders were approaching, the wind began to howl

“No reason to get excited,” the thief, he kindly spoke
“There are many here among us who feel that life is but a joke
But you and I, we’ve been through that, and this is not our fate
So let us not talk falsely now, the hour is getting late”

“There must be some way out of here,” said the joker to the thief
“There’s too much confusion, I can’t get no relief
Businessmen, they drink my wine, plowmen dig my earth
None of them along the line know what any of it is worth”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten