maandag 8 januari 2018

All these people that you mention: Lenny Bruce

De Golden Globes 2018 stonden gisteravond in het teken staan van #MeToo. Een beetje feest, vooral protest tegen seksueel misbruik. Oprah Winfrey kreeg een oeuvreprijs uitgereikt en sprak in haar speech steun uit voor vrouwen die slachtoffer zijn geweest van misbruik of geweld.
De Golden Globe is een onderscheiding die wordt toegekend door de leden van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), de prijs is ter erkenning van uitmuntendheid in film en televisie, in binnen- en buitenland. De jaarlijkse uitreiking maakt deel uit van het Amerikaanse prijzenseizoen, met als hoogtepunt de Academy Awards.
Dat zal allemaal best. Er is één persoon die nooit deze prijs in ontvangst heeft genomen. Dat is Lenny Bruce, een Amerikaanse stand-upcomedian. Een man die vertrouwd was met succes, maar ook met drank en drugs. Hij is nooit onderscheiden voor zijn werk.
Wel heeft Bruce, geboren als Leonard Alfred Schneider, een postume song toegekend gekregen. Bob Dylan maakte een eerbetoon voor hem, met als titel “Lenny Bruce”, een verketterde man die “didn't commit any crime” en wel wat meer liefde en steun van anderen had kunnen gebruiken, schrijven Jean-Michel Guesdon en Philippe Margotin in ‘Bob Dylan Compleet – Het verhaal van de 492 songs’. “Dylan vertelde Dave Herman in 1981: 'Dat liedje schreef ik in vijf minuten! Ik heb ooit eens met hem in een taxi gezeten. Het verwonderde me dat de mensen na zijn dood zo'n held van hem maakten. Toen hij leefde, gunden ze hem geen rust.'”
En wees eerlijk, wie kent de winnaars van de Golden Globes? Is dat niet iets voor filmliefhebbers, die elkaar met dit soort feiten en lijstjes om de oren slaan? Of volgers van acteurs, die precies weten wie wanneer welke (film)prijs heeft gekregen? Mooi, zo'n beeldje op de schoorsteen, maar wat doet dat er toe? Wat win je er nou daadwerkelijk mee?
Je kunt het Lenny Bruce zelf niet meer vragen, maar wat zou hij liever hebben gehad? Een Golden Globe, of een tekst van Bob Dylan? He's the brother that you never had, zo bezingt Dylan de stand-upcomedian.
Misschien is dat wel veel meer waard dan een gouden beeld voor in de prijzenkast.

Dit blog verscheen ook op FritsTromp.nl.

2 opmerkingen:

 1. Ergens las ik dat het nummer 'Lenny Bruce' best wel eens over John Lennon kon gaan. Die was kort daarvoor vermoord en was - meer dan Lenny - de broer die Dylan nooit had. Bovendien is er die beroemde scene uit Eat the Document waarin Lennon en Dylan achter in een auto zitten. Dylan is duidelijk ziek en dan lijkt zo'n rit veel langer te duren.
  Hoe dan ook: het is niet Dylans beste tekst. Geen wonder dat hij het in vijf minuten schreef.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zou wel eens gelijk kunnen hebben, Peerke. Maar ik houd een slag om de arm. We weten allebei, bij Dylan geldt: well, you never know.
   Zo zou Roll On, John niet over John Lennon gaan, maar over de discipel die Jezus lief had: de evangelist Johannes, die naar Patmos was verbannen (zie bijvoorbeeld http://www.keesdegraaf.com/media/Misc/1882p17psou9fm1e1d41g5m9gfs11p81.pdf)

   Verwijderen