zondag 7 januari 2018

Driekoningen

Gisteren was het Driekoningen, in het kerkelijke jaar ook wel Epifanie of Openbaring van de Heer (“Solemnitas Epiphaniae Domini” in het Latijn) genoemd. Met deze feestdag wordt herdacht, dat de wijzen uit het oosten hun kraambezoek brachten aan de pasgeboren Jezus Christus, in een kribbe in een stal te Bethlehem.
De geschiedenis van deze Driekoningen is terug te vinden in het evangelie naar Mattheüs, hoofdstuk 2 vers 1 tot en met 18. De wijzen of magiërs, zoals de evangelist ze noemt, zijn de eerste getuigen van het Goede Nieuws, dat het Woord vlees is geworden en dat het koninkrijk daarmee nabij is gekomen. Het goede nieuws is de Nederlandse vertaling van het Griekse woord euangelion (εὐαγγέλιον), dat 'goede (of blijde) boodschap' betekent.
'Euangelion' is nauw verwant met het Engelse woord Evangeline. Dat is ook de titel van een nummer van The Band, geschreven door gitarist Robbie Robertson. The Band nam een versie op van Evangeline met zangeres Emmylou Harris voor The Last Waltz, het grootse afscheidsconcert tijdens Thanksgiving 1976.
Het duet is niet gespeeld tijdens het optreden zelf, maar werd achteraf opgenomen in een studio. Deze versie speelde mijn broer Maarten, toen hij zijn veertigste verjaardag vierde. Hij is jarig op Driekoningen, een feest dat zijn apocriefe oorsprong vindt in het Evangelie naar Mattheüs, die er zijn Goede Nieuws mee bracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten