maandag 25 september 2017

If the Bible is right

Afgelopen zaterdag zou de wereld vergaan. Nou ja, misschien zou zaterdag het begin van het einde van start gaan. Ware christenen zouden worden opgenomen, een teken dat de eindtijd dan daadwerkelijk is begonnen. Dat alles zou het gevolg zijn van een samenspel van de sterren aan de hemel. Maar na zaterdag heb ik niets meer vernomen van deze eindtijd.
Wel moest ik dit weekend denken aan Things Have Changed. Ik luisterde naar een live-versie uit 2003, zoals Dylan die speelde in de Heineken Music Hall. Hij zingt in dit nummer onder meer: “If the Bible is right, the world will explode”.
Het eindtijddenken van David Meade, waar het zaterdag over ging, kent veel overeenkomsten met Hal Lindsey, auteur van The Late, Great Planet Earth (De planeet die Aarde heette). Hij verwachtte de terugkomst in 1988, veertig jaar (een generatie) na de stichting van de staat Israël.
Die Hal Lindsey had in zijn dagen veel invloed op de Vineyard Churches, de kerk waar Dylan in zijn Gospel Years bij hoorde. Als de Bijbel klopt, zal de wereld exploderen, was een onderdeel van Lindsey's theologie. Dat is veertig jaar geleden. I used to care, zingt Dylan vanaf 2001 in het nummer uit de film Wonder Boys. Dylan waarschuwde zijn publiek in zijn Jesus Years vanaf het podium voor de eindtijd.
Maar ja, things have changed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten