zondag 24 september 2017

Fundatie

Vandaag eindigt de portrettenserie Face Value in Zwolle, de twaalf karakterstudies van Bob Dylan. Museum De Fundatie had de schilderijen vanaf 24 mei, Dylan's 76e verjaardag, in bruikleen van The Bob and Jenny Ramsey Collection. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de twaalf schilderijen tot en met 20 augustus te zien waren, maar de collectie werd met een maand verlengd.
Ik heb de tentoonstelling twee keer gezien. De eerste keer nog voordat ik naar het klooster in Westmalle ging. De tweede keer was een herhaling. En een goede aanleiding voor een gesprek met een vriend. De schilderkunst van Dylan is herkenbaar – als je de hoezen van Music From Big Pink, Self Portrait, Planet Waves en Another Self Portrait voor de geest haalt, herken je de hand van de meester.
Maar blijkbaar was het een succesvolle tentoonstelling. Anders wordt niet een maand aan de “show” bijgeplakt. Dat moet Dylan dan weer goed doen. Denk ik. Dat hij nu ook op een ander kunstvlak wordt gewaardeerd. Zijn films daarentegen worden slecht bezocht en besproken, de schilderijen liggen dus dichter bij hem.
Wat Dylan ook doet aan kunst, het blijven pogingen om “in praktijk te brengen wat Norman Raeben hem in 1974 leerde, om met kunst de tijd stil te zetten.”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten