zaterdag 16 september 2017

Bono-interviews

Momenteel lees ik het boek 'En zij noemden hem Bono'. Dit is een bundel verzamelde interviews, dat OOR-journalist Bert van de Kamp heeft gehouden met de U2-zanger. In de vraaggesprekken komt regelmatig de naam van Bob Dylan voorbij. Niet zo heel gek, natuurlijk. Onder meer in Chronicles, Vol. 1 legt Dylan uit dat Bono hem bij een etentje wees op de Canadese producer Daniel Lanois. Die produceerde vervolgens de schitterende plaat Oh Mercy.
Een citaat uit het interview uit februari 1987:
“De Ierse muziek was de grondsteen van de Amerikaanse volksmuziek. Vraag maar aan Dylan, die de twaalf coupletten van Brendan Behans The Banks Of The Royal Canal voor mij opzegde. Vijftien jaar na dato! Wat een geheugen! Liam Clancy was een van zijn idolen.”
De titel kan verwarrend zijn. Weliswaar is onder deze titel de tekst te vinden, maar is het genoemde gedicht onderdeel van The Auld Triangle. De Dylan-site Dylanchords.info meldt dat dit nummer door Dylan en The Band is opgenomen in 1967 tijdens “The Basement Tapes sessions”. En warempel, op The Basement Tapes Complete, deel 11 uit The Bootleg Series, is dit nummer terug te vinden. Het is nummer 19 op cd 1, onder de titel The Auld Triangle en geschreven door “Brendan Francis Behan”.
Mooie dingen. Ik leer iets over de Ierse poëzie. En ik draai maar weer eens dit eerste schijfje uit de compete kelder-opnames.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten