woensdag 24 mei 2017

Forever Young

Bob Dylan is jarig. De man wordt 76 jaar. En dat mag best gevierd worden. Het afgelopen jaar ontving de zanger natuurlijk de Nobelprijs voor de Literatuur. Zijn derde album Triplicate, een drievoudig album, met nummers uit de American Songbook verscheen. Drie shows in AFAS Live. Zomaar wat zaken van het afgelopen levensjaar. En vandaag begint in De Fundatie in Zwolle de tentoonstelling Face Value, pasteltekeningen van Dylan en in bruikleen van The Bob and Jenny Ramsey Collection.
Mooie dingen. Het had zomaar anders kunnen zijn gegaan. Precies twintig jaar geleden scheerde Dylan langs de dood. Dochter Maria Himmelman had een verjaardagsfeestje georganiseerd voor de 56ste verjaardag van de troubadour. Tijdens het eten voelde Dylan zich niet goed: pijn in zijn borst. “De pijn verlamde me en mijn hersenen sloegen op tilt. Ik was zo ziek dat ik niets meer wist,” zei hij later. De dokter van het universitair medisch centrum in Los Angeles raadde de zanger aan om naar het ziekenhuis te gaan.
Aldaar werd de diagnose geconstateerd: histoplasmosis, een infectie van het vlies om het hart. De schimmelinfectie is ernstig, want Dylan liep er al een tijdje mee rond.
Maria Himmelman. Zij is getrouwd met Peter Himmelman en is niet Dylan's biologische dochter. Maria is geboren uit het huwelijk van Sara en Hans Lownds – Sara is de eerste mevrouw Dylan. Bij hun huwelijk heeft Bob Maria als wettige dochter geadopteerd. Een vriendelijke geste van Maria voor haar stiefvader.
Ik heb vandaag maar Planet Waves opgezet, kant B. Vanwege de twee versies van Forever Young. Met de klassieke rustige versie van dit nummer wordt kant A afgesloten. Met de rock-versie opent kant B. Planet Waves is een plaat zonder artiest of albumtitel op de hoes. Een hoes die door Dylan is geschilderd. Het enige studio-album van Dylan met The Band (The Basement Tapes niet meegerekend).
May God bless and keep you always
May your wishes all come true

Geen opmerkingen:

Een reactie posten