zaterdag 1 april 2023

DYLAN (1973)

April. De eerste van april. De dag om elkaar te plagen. Je veter zit los. In het Engelse taalgebied heet deze dag April Fools' Day. Door die naam ben ik vijftig jaar terug in de tijd.
Ver voor mijn geboorte, overigens.
In 1973 verscheen de elpee DYLAN. Het zou nog dertien jaar duren voordat ik ter wereld kwam. Maar daar hield het management van Bob geen rekening mee, natuurlijk. En terecht, wel.
Het is het album dat als een wraakalbum bekend staat. Dylan maakte in die jaren een overstap van zijn platenmaatschappij Columbia Records naar Asylum Records. Maar de zanger had nog een album te maken voor zijn oude label. Toen die plaat niet kwam, vulde Columbia zelf dit hiaat. En kwam met DYLAN, met allemaal outtakes van Self Portrait en New Morning, twee albums die Dylan kort daarvoor had opgenomen.
Terwijl het oeuvre van Dylan van elpee werd geremasterd naar cd, bleef DYLAN lang achterwege. Pas bij het verschijnen van de box met verzameld werk, is dit album gedigitaliseerd. Met dus dat ene nummer.
(Now and Then There’s) A Fool Such as I.
Een oen als ik.
Paus Franciscus is uit het ziekenhuis ontslagen. De 86-jarige kerkvorst was opgenomen met ademhalingsproblemen. Hij had bronchitis, een infectie van de onderste luchtwegen. Een verre voorganger van de paus, Johannes Paulus II, kreeg bezoek van Dylan. Of nou ja, Dylan kwam op audiëntie.
Dat gebeurde tijdens de Catholic Eucharistic Congress, van 27 september 1997, in het Italiaanse Bologna. Dylan speelde drie nummers, Knockin' On Heaven's Door, A Hard Rain's A-Gonna Fall en Forever Young.
"Before the last song, Bob took off his cowboy hat, went up to the podium where the Pope sat in his chair, and greeted him," staat op de site waar je alle setlisten kunt terugvinden.
Ik denk niet dat Dylan een keer voor Franciscus zal optreden. Je weet het niet, maar dat ene moment in Italië blijft een bijzonder moment. Je moet sommige momenten niet overnieuw doen.
DYLAN is weer ten einde. Ik draai de elpee nog één keer, vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten