maandag 25 juli 2022

Vijf nummers

Het was een bijzonder optreden, dat Dylan 25 juli 1965 gaf op het Newport Folk Festival. Drie nummers speelde de zanger - in de rug gesteund door een begeleidingsband. Die band bestond uit Michael Bloomfield (gitaar), Sam Lay (drums), Al Kooper (orgel/bas), Jerome Arnold (bas) en Barry Goldberg (orgel), Al Kooper (bass).
Later die avond speelde Dylan solo nog It's All Over Now, Baby Blue en Mr. Tambourine Man.
Legendarisch wordt dit optreden genoemd. Omdat Dylan voor het eerst 'elektrisch' optrad. Op het festival waar hij als folksinger was doorgebroken: man met gitaar. Van Pete Seeger werd gezegd dat hij met een bijl klaar stond om de stroomtoevoer kapot te slaan.
Dat laatste klopt wel. Volgens de een had Seeger een gehoorapparaat, dat op tilt sloeg toen Dylan met de band op het podium kwam. Volgens de ander was Seeger ziedend dat zijn protegé zijn ziel had verkocht aan de commerciële rockmuziek.
Het punt was niet zozeer dat er elektrische muziek gespeeld werd. Vaste gast Johnny Cash speelde veel met een bandje, om zijn countrymuziek aan het publiek te presenteren. Punt waarom dit optreden zo'n legendarische status heeft bereikt, is omdat Dylan niet meer het verlegen jongetje achter een akoestische gitaar was.
Daar kwam 57 jaar geleden abrupt een einde aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten