donderdag 28 juli 2022

Kronieken #86 | Carry me home

Deze maand verscheen het album Carry Me Home. Het is een live-registratie van een optreden van Levon Helm en Mavis Staples. Het album is 3 juni 2011 opgenomen - een klein jaar later overleed Helm aan de gevolgen van keelkanker.

***

Het had weinig gescheeld of Mavis werd mevrouw Dylan. Mavis heeft wel eens verteld dat ze met haar vader had gediscussieerd over een huwelijksaanzoek van een blanke singer-songwriter. Uit principe weigerde Mavis het aanzoek, omdat hij blank was – maar volgens vader Pops was dit aanzoek geen probleem, omdat ook blanken meestreden voor de gelijke burgerrechten. Maar toen had Mavis het aanzoek van Bob Dylan, want van hem kwam het huwelijksaanzoek, al afgewezen.

***

Levon Helm was de zingende drummer van The Band. Toen deze formatie nog de begeleidingsband was van Ronny Hawkins, en het nog The Hawks heette, was Levon een 'gewone' drummer. In dezelfde tijd weekte Dylan die muzikanten los om hem te begeleiden in zijn 'elektrische periode'. Maar toen de begeleidingsband werd uitgejouwd, haakte Levon af. Hij maakte muziek als sessiemuzikant; diens plek in The Hawks werd overgenomen door Mickey Jones.

***

Bij het afscheidsconcert van The Band nodigden de mannen The Staples Singers uit. De band was een onderdeel vergeten, namelijk de gospelmuziek. En wie kan zo'n hiaat beter invullen dan de zingende familie Staples?

****

Mavis Stapels nam ook een eigen versie op van Gotta Serve Somebody. Het is een van de gospelsongs uit Dylan's eigen Jesus Years van eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Mooi lied. En mooie toepassing op Mavis' leven.

***

Op Carry Me Home is The Weight te horen. Geschreven door Band-gitarist Robbie Robertson, met belangrijkste lead-vocals van Helm. Bassist Rick Danko neemt het vierde couplet voor zijn rekening, de drummer en de bassist zingen in harmonie het vijfde en laatste couplet. Bij Carry Me Home, waarbij Mavis de leadzang voor haar rekening neemt, zingt Levon in principe The Weight - maar hij is niet te beroerd om de zang met Mavis te delen.

***

Ook is Gotta Serve Somebody te horen. Op dit album staat het nummer vermeld als You Got To Serve Somebody. Ik neem het de eindredacteur niet kwalijk, maar netjes is het niet. Dit nummer zong Mavis, toen Dylan in 1997 de Kennedy Center Honors kreeg uitgereikt.

***

Een klein jaar na dit optreden van Levon Helm en Mavis Stapels overleed de zingende drummer. Hij was net hersteld van -weer- keelkanker. Dat hoor je in zijn leadzang bij The Weight. Een kwetsbare zanger, niet meer zo overtuigend als in de hoogtijdagen van The Band.

***

Een mooie live-verslag, dat Carry Me Home. Om meer dan één reden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten