zondag 9 mei 2021

De nummer 1

Opnieuw is Volkskrant-journalist Gijsbert Kramer te gast in VPRO's BOBcast. Vorig jaar was hij de derde geïnterviewde, toen ging het vooral over het net verschenen Rough and rowdy ways; nu is het een meer algemeen gesprek over Dylan als de nummer 1.
Bijna twee uur duurt het gesprek. En eigenlijk wordt ook in dit gesprek weinig nieuws verteld. Het meest interessant wordt dit interview, dat Chris Kijne en Lars Hulshof met Kramer voeren, aan het eind. Dan gaat het over de afsluitende songs van Dylans meest recente albums.
Kramer poneert de stelling dat al die laatste songs in wezen gaan over verlossing. Dat komt terug in Highlands van Time Out Of Mind (1997), Sugar Baby van "Love And Theft" (2001), Ain't Talking van Modern Times (2006) en Key West van Rough and rowdy ways (2020). Oké, feitelijk is Murder Most Foul het laatste nummer van Rough and rowdy ways, maar die is als singel bijgevoegd aan het album.
De 25e BOBcast sluit af met Ain't Talking, ruim 8 minuten. Zo vaak wordt dit nummer niet gedraaid in een podcast of een radio-uitzending. Hoewel het een van de mooiste Dylan-songs is. In 2007 speelde Dylan het tijdens het optreden in de HMH - Tweede Paasdag. Ook toen Dylan in 2009 weer in deze zaal acte de présence gaf, speelde hij dit nummer - toen was het de Eerste Paasdag.
Het religieuze aspect van Ain't Talking ontgaat Kramer volledig. Het gaat volgens hem om een mystieke tuin, waar Van Morrison ook over zingt. Als dan in het laatste couplet ook de tuinman is verdwenen, blijft alleen Dylan over, zegt Kramer. Dat Dylan met dit lied het paasverhaal parafraseert, gaat aan Kramers waarneming voorbij. Die tuinman in de tuin, verwijst naar het gesprek dat Maria Magdalena met Jezus had, toen Jezus was opgestaan.
Maria wil de begraven Jezus die eerste paasdag in het graf gaan verzorgen, na een hectisch weekend. Maar Jezus was inmiddels opgestaan en ontmoet Maria in de graftuin waar Hij was begraven, de tuin van Jozef van Arimathea. Maria Magdalena, uit wie Jezus zeven demonen liet vertrekken, herkent de Meester niet en ziet Hem aan als tuinman. "Weet u waar het lichaam van Jezus naar toe is verplaatst?" vraagt zij. Als deze 'tuinman' haar naam noemt, herkent ze de Raboeni.
Enfin.
Voor in de agenda: vrijdag 21 mei van 19.30 tot 23 uur is op NPO Radio 1 een uitgebreide Dylan-show te beluisteren. Met gasten die ook in de BOBcast voorbij gekomen zijn. En zondag 23 mei staat de laatste BOBcast gepland. De presentatoren doen wat geheimzinnig, maar is het ze toch gelukt om de maestro alsnog te pakken te krijgen? Dat horen we dus pas over twee weken.
Waarmee een jaar lang de tweewekelijkse BOBcast tot een einde komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten