donderdag 21 januari 2021

This Land Is Your Land

Tijdens de inauguratie van Joe Biden als 46e president van de VS, zong Jenifer Lopez het nummer This Land Is Your Land. Net zoals Pete Seeger het twaalf jaar eerder deed, toen Barack Obama werd bevestigd als president. Joe Biden is niet zwart of gekleurd, zijn vice-president Kamala Harris is dat wel. Zij heeft een deels Afro-Amerikaanse, deels Indiaas-Amerikaanse achtergrond.
This Land Is Your Land is een song van folklegende Woody Guthrie. Hij schreef het lied in 1940, gebaseerd op de melodie van When the World's on Fire, van de Carter Family. Een lied dat ook bij Dylan-fans bekend is. Natuurlijk, ook omdat Dylan een Woody-adept was aan het begin van zijn carrière. Maar ook omdat het nummer als slotlied werd gebruikt tijdens The Rolling Thunder Revue.
Dankzij de box The Rolling Thunder Revue: The 1975 Live Recordings, die bij de film Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese verscheen, weten we hoe 'This Land' in 1975 klonk, in de kleine theaters, waar Dylan met zijn gevolg langs trok.
Op deze manier is Dylan toch een heel klein beetje bij de inauguratie van het tandem Biden-Harris. Ver weg op de achtergrond, dat wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten