maandag 20 juli 2020

30th anniversary

In 2014 werd The 30th Anniversary Concert Celebration opnieuw uitgebracht, dit keer op zowel cd als dvd. Het album kwam ook al in 1992 uit. Het is de live-registratie van een groot feest. Bob Dylan was 50 geworden én zijn debuutalbum was precies drie decennia jong. Kwade tongen beweerden daarnaast dat de cirkel van 's mans carrière rond was: hij bracht twee folkalbums uit en er verscheen een box met onbekend materiaal.
Niets is minder waar, gelukkig.
De dvd verschilt van de cd-uitgave. Natuurlijk. Een commerciële afweging. Op beide uitgaven staan wel een of twee nummers die de andere uitgave niét heeft; als je dat nummer toch wilt zien of horen, moet je die andere uitgave ook kopen, en krijg je dus ook iets extra's wat je al hebt of niet per se wilt hebben.
Op beeld zie je wat je op de cd enkel hoort. Je ziet de aankondigers aan de zijkant van het podium de volgende artiest aankondigen. Je hoort de langere toespraken tussendoor. Je ziet dat geluid en beeld niet altijd synchroon lopen. Je ziet veel vrienden, namen voorbij komen.
En op de dvd staat ook de bijdrage van Sinead O'Connor. Op de eerste cd-uitgave en de heruitgave staat haar bijdrage niet. Zij werd uitgejoeld door de Dylan-fans, omdat zij kort daarvoor als de paus het kindermisbruik had aangekaart.
Als wraak voor dit gejoel declameerde Sister Sinead de tekst van War, geschreven door reggae-frontman Bob Marley. Waarna zij in de armen werd genomen door Kris Kristofferson. Aan Neil Young vervolgens de ondankbare taak om de draad weer op te pakken.
Dat deed ome Neil overigens uitstekend, met zijn versies van Just Like Tom Tumb's Blues en All Along The Watchtower.

1 opmerking:

  1. Sinead had een foto van de paus verscheurd. Heiligschennis blijkbaar, voor Amerikaanse Dylanfans. De geschiedenis heeft uitgewezen dat haar aanklacht terecht was.

    BeantwoordenVerwijderen