dinsdag 31 oktober 2017

I have my Bob Dylan-mask on

Vandaag is het Halloween, de avond voor Allerheiligen, 1 november. In 1964 gaf Bob Dylan een concert in Philharmonic Hall in New York – het was zaterdagavond 31 oktober van dat jaar. “I have my Bob Dylan-mask on,” vertrouwde hij het publiek toe. Het optreden dat hij toen gaf, verscheen in 2004 als aflevering 6 uit The Bootleg Series.
Vier jaar geleden trad Dylan op in de Heineken Music Hall. Twee optredens, 30 en 31 oktober 2013. Het was het jaar dat de zanger begon met zijn intermission, een pauze in de set. Het was het jaar dat Another Self Portrait (Bootleg Series 10) verscheen. Het was het jaar dat ik begon met mijn Dylan-blog, als een ander geschreven zelfportret van mezelf.
Die 30e oktober was het enige concert dat ik met mijn goede vriend Jan meemaakte. We vertrokken samen vanuit Leeuwarden. In Heerenveen stapten we in een busje met andere Friese Dylan-fans. Tijdens de pauze ontmoetten we de vrijgemaakte dominees Gertjan van Harten en Bastiaan van der Wal.
Wat zou Bob Dylan weten van Hervormingsdag? Zouden ze in de Verenigde Staten ook een kerkelijke feestdag houden? Welke waarde hecht de Vineyard-gemeente, waar Dylan zich bij aansloot, aan Maarten Luther?
Het doet er niet toe. Niet op dit blog. I have my Bob Dylan-mask on.
Over anderhalve week verschijnt Trouble No More, aflevering 13 uit The Bootleg Series. Deze box beslaat de periode van 1979 – 1981, de zogenaamde ‘Gospel Years’. Had de zanger toen ook zijn masker op? Dat is voer voor fans, natuurlijk. Ook dat doet er niet toe. Niet nu, in ieder geval.
Tijd om een masker op te zetten. Een geluidsmasker, wel te verstaan. En om vandaag muziek te gaan draaien. Morgen zien we wel weer – morgen is pas morgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten