donderdag 5 oktober 2017

Kazuo Ishiguro

Bob Dylan heeft een opvolger. En zijn naam is Kazuo Ishiguro. Dat wil zeggen, de Britse schrijver Ishiguro heeft dit jaar de Nobelprijs voor de Literatuur gekregen. Vorig jaar ging deze prijs naar Dylan toe, wat de nodige opwinding veroorzaakte. Dylan is de eerste popartiest die deze prijs kreeg. En de acceptatie ging ook niet helemaal vlekkeloos – de zanger werd verweten arrogant te zijn, door niet of heel laat te reageren.
Dylan heeft dat overigens ruimschoots gecompenseerd door een uitstekende Banguet Speech en Nobel Lecture te geven. Wat mij betreft is al die controverse daarmee teniet gedaan. Het literaire karakter van Dylans bijdragen zijn leidend.
De opvolger van Dylan is dus bekend. Daarmee is Ishiguro voor de rest van zijn leven gekoppeld aan de Amerikaanse schrijver. Ishiguro is de directe opvolger van Dylan. Misschien dat deze last zorgt voor een writer's block bij in Nagasaki geboren schrijver.
Ik kende deze schrijver nog niet. Reden genoeg om me in zijn werk te verdiepen. Eerst maar The Remains of the Day op de kop tikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten