dinsdag 15 november 2016

Kronieken #12: John Steinbeck

In 1962 ontving de Amerikaanse schrijver John Steinbeck de Nobelprijs voor de Literatuur. Als reden werd door het Nobelcomité opgegeven, dat Steinbeck de prijs kreeg “voor zijn realistische en creatieve schrijven, dat sympathieke humor en scherpe sociale waarneming combineert.” In hetzelfde jaar verscheen Travels with Charley: In Search of America (Op reis met Charley). Het betreft een reisverslag van 15.000 kilometer door de Verenigde Staten van Amerika, vergezeld door zijn hond Charley. Zijn camper heeft Steinbeck Rocinante, vernoemd naar het paard van Don Quichote – de reis is Steinbeck's strijd tegen de windmolens.
Wie de landkaart voorin het boek bestudeert, ziet een aantal plaatsnamen die overeen komen met de steden waar Dylan deze Amerikaanse najaarstour optreedt. Albuquerque, El Paso, Lubbock, Chattanooga. Om maar eens wat te noemen. Het gaat natuurlijk veel te ver om Dylan tournee te bestempelen als het nareizen van Steinbeck. Want je zou op basis van dezelfde speelsteden kunnen zeggen, dat Dylan op zoek is naar waar het zogenaamde 'etnisch profileren' plaat vindt. Baton Rouge, Charlotte. Zoiets.
Zowel Steinbeck als Dylan won de Nobelprijs voor de Literatuur, zij het dat tussen beide toekenningen ruim een halve eeuw tijdsverschil zit. Dylan zal ongetwijfeld op de hoogte zijn van het literaire werk van Steinbeck. Of Mice and Men, The Grapes of Wrath, East of Eden, Dylan zal deze boeken vast en zeker in zijn boekenkast hebben staan.
Ik heb de afgelopen week Reizen Zonder John gelezen. Dit reisverslag is van Geert Mak, die in 2010 Steinbeck achterna heeft gereisd. Een leerzaam boek, het geeft een beetje een kijkje in de Amerikaanse keuken. Tegelijk biedt het genoeg stof, waardoor ik ook de geschiedenis van Dylan een beetje begrijp. Desalniettemin wordt Dylan slechts eenmaal in Reizen Zonder John genoemd, en dan ook nog alleen als uitvoerende artiest, in de verte te horen.
Reizen Zonder John, Travels with Charley, het is bijna verplichte kost voor iedere zichzelf respecterende Dylan-fan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten