zondag 3 april 2016

Aantekeningen #30: Oekraïne

Morgen start Dylan met zijn Aziatische tournee. Zo'n twintig optredens, allemaal in Japan. Met een recordaantal shows in Tokio, waar de bard twaalf avonden optreedt. Twaalf avonden, verspreid over de hele tournee. Dylan heeft wel wat met Japan. Zijn uitstekende live-album 'Bob Dylan at Budokan' werd over twee concerten in Nippon Budokan Hall in Tokio opgenomen. De Japanse markt kent prima Dylan-publiek, getuige de cd's die er verschijnen. Het interessante Live 1961 – 2000, maar ook het onlangs al in Japan uitgegeven ep'tje Melancholy Mood, dat in Nederland pas met Record Store Day verschijnt.
Dylan heeft wel wat met het oosten. De eerste tentoonstelling van zijn schilderijen, Drawn Blank Series, vond plaats in de Theatherplatz in de Oost-Duitse stad Chemnitz. Komt Dylan's voorkeur voor deze plaats uit zijn hang naar het Oosten? De deelstaat Saksen ligt aardig in de buurt bij Oekraïne, zeker als je het bekijkt vanuit Amerika.
De familie Zimmerman, de tak van Dylan via zijn vader, was aan het eind van de 19e eeuw uit Trabzon in het huidige Turkije naar Odessa in Oekraïne verhuisd, maar moesten in 1905 vluchtten voor de pogroms van de tsaar. Zij vestigden zich in Duluth. Zou de bard de ontwikkelingen in Oekraïne volgen?
Zou de maestro weten dat in Nederland komende woensdag wordt gestemd over het associatieverdrag met Oekraïne? Dylan is weliswaar een Amerikaan in hart en nieren, maar het is ook iemand die weet waar hij vandaan komt, waar zijn wortels liggen. En mogelijk dat hij dus weet heeft van het grensgebied tussen Europa en Azië.
Maar misschien ook niet.
En moeten we ons domweg verheugen op de komende tournee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten