Vandaag is het 11 september 2022. In de Verenigde Staten zullen vandaag de nodige herdenkingen plaats vinden. Want 21 jaar geleden waren de aanslagen op 11 september 2001. De Amerikanen hebben zo hun eigen manier van een datumnotatie: eerst de maand, dan de dag en tot slot het jaar. September 11, 2001 heet het dan. Afgekort in cijfers is 9/11 de datum.
9/11 is ook het Amerikaanse alarmnummer. Misschien was het een lugubere grap van terreurorganisatie Al Qaida, om deze dag als aanvalsdag te plannen. We komen hier waarschijnlijk nooit echt achter.
Dezelfde dag was de officiële releasedatum van Dylan's album "Love and Theft", een albumtitel inclusief de aanhalingstekens. 11 september 2001 was een dinsdag - het weekend ervoor was dit album al bij de platenboer te verkrijgen.
Voor de teksten van "Love and Theft" leende Dylan uit het boek Confessions of a Yakuza van de Japanse schrijver Junichi Saga. In de literatuur en muziek heet dit lenen 'inspiratie'. Wetenschappers spreken liever van 'plagiaat''. De Japanner liet weten dat hij Dylan nog niet kende, en dat hij het een eer vond dat de Amerikaan zijn boek had gebruikt voor zijn teksten.
Dylan hoefde niet bang te zijn voor een rechtszaak over het overschrijven van andermans teksten.
Vier jaar na de release van "Love and Theft", kwam de Nederlandse documentaire-maker Jos de Putter met de docu How Many Roads. Zoals de VPRO-gids de film omschrijft: "Een bonte verzameling Amerikaanse Dylan-gelovigen legt uit hoe Bob het allemaal bedoelde. De Putter zocht ze op, zodat How Many Roads naast een superieure mensenfilm ook een fraaie roadmovie werd. De verzwegen conclusie is prikkelend: wat je overtuiging ook is, met knip- en plakwerk kun je altijd bewijzen dat Bob Dylan aan jouw kant staat."
Een van de geïnterviewden vertelt over de profetische teksten van "Love and Theft". Het album was uiteraard al eerder geschreven en opgenomen dan dat de aanslagen werden uitgevoerd. Zeker voor wie het Amerikaanse Engels de moedertaal is, vorm(d)en de teksten een bron van hoop en troost in deze barre tijden.
How many roads noemde De Putter zijn Dylan-docu. Een stukje tekst uit de song Blowin’ in the Wind uit 1962. Ik denk bij zo'n dag als vandaag aan die ene vraag uit dit lied: How many times must a man look up / Before he can see the sky?
Het antwoord blaast in de wind.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten