vrijdag 22 oktober 2021

Kronieken # 75 | Westerbork

Vandaag ben ik in Kamp Westerbork geweest. Vóór de Tweede Wereldoorlog werd hier een opvangplek gerealiseerd voor gevluchte Duitse Joden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit kamp een doorgangskamp voor opgepakte Joden, homo's, Roma en Sinti-zigeuners en Jehova's Getuigen. Ook Anne Frank en haar familie hebben hier een paar weken opgesloten gezeten. Na de oorlog werden NSB'ers opgesloten in dit kamp. Tot 1971 diende Kamp Westerbork als tijdelijke opvang voor Zuid-Molukkers; het kamp heette toen Woonoord Schattenberg.
Zeker 102.000 Joden werden via Kamp Westerbork naar de concentratie- en vernietigingskampen gestuurd. Volksgenoten van de geboren Jood Robert Allen Zimmerman, die in de plaatselijke synagoge als Shabtai Zisel ben Avraham besneden werd.
Het Oost-Europese continent, waar veel Joden omkwamen door onder meer vergassing, slechte leefomstandigheden en dwangarbeid, ligt niet ver van waar Dylan's voorouders vandaan komen. Odessa ligt in het huidige Oekraïne, waar de Zimmermannen vandaan vluchten voor het antisemitisch tsaristisch geweld.
Bij zijn eerste bezoek aan Nederland, voor het debuut in De Kuip, bezocht Dylan onder meer het Anne Frank Huis. Ook had hij een Engelstalige editie van haar dagboek bij zich, om de tijd in de trein mee te verdoen.
In I Contain Multitudes zingt Dylan

I am just like Anne Frank
Like Indiana Jones
and them british bad boys The Rolling Stones

Natuurlijk, Kamp Westerbork gaat niét over Dylan. De Amerikaanse zanger is hier ver weg. Maar zijn absentie is geen emotionele afstand.Geen opmerkingen:

Een reactie posten