zondag 9 augustus 2020

Jimi

Een gitaar van de bekende gitarist Jimi Hendrix heeft bij een veiling een bedrag van 183.000 euro opgeleverd. Dat meldt Rolling Stone zondag. Hendrix gebruikte de gitaar volgens het medium in de jaren zestig, toen hij pas net aan de weg timmerde als muzikant.
In diezelfde periode verscheen John Wesley Harding van Bob Dylan, zijn 'antwoord op Sgt. Pepper van The Beatles'. Op dit album staat het nummer All Along The Watchtower. De schrijvers Jan Donkers en Jan Stroop van Bob Dylan Bij Benadering zeggen dat All Along The Watchtower vermoedelijk is geïnspireerd op Jesaja 21. Het duo citeert: Zet een wachter uit, die meldt wat hij ziet; ziet hij ruiters te paard, twee aan twee, ruiters op ezels, ruiters op kemels, zo gauw hij ze maar even merkt, moet hij roepen: ik zie ze.
Na een tekstbespreking noteren Donkers en Stroop: “Wie er op wijst, dat Jesaja hem waarschijnlijk tot deze song inspireerde, heeft gelijk, maar moet tegelijkertijd bedenken, dat Dylan de bijbelse visie – of wat men doorgaans daarvoor houdt – heeft omgekeerd. Het kan ook zijn, dat hij als weinigen de bijbel heeft begrepen.”
Het zou zomaar kunnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten