zaterdag 29 december 2018

Kronieken #41: tussen Kerst en Oud&Nieuw

Gisteren overleed de Israëlische schrijver en journalist Amos Oz is op 79-jarige leeftijd. Dat betekent op voorhand al één constatering: ook Amos Oz zal niet meer de Nobelprijs voor de Literatuur krijgen. Deze prestigieuze onderscheiding kan alleen worden toegekend aan levende personen, die hun laureaat ook pas horen op het moment dat de Zweedse Academie de 'winnaar' bekend maakt.
De Canadees Ralph Steinman (68), die in 2011 samen met twee anderen de Nobelprijs voor Geneeskunde toegekend heeft gekregen, kort daarvoor te zijn overleden.
De Nobelprijs kan niet postuum worden toegekend. Volgens de officiële regels van het Nobelcomité kan een persoon geen Nobelprijs winnen als hij of zij al is overleden. Als een winnaar tussen het moment van de bekendmaking van de prijs en de uitreiking komt te overlijden, kan de prijs wel postuum worden uitgereikt.
Enfin.
Geen Nobelprijs voor Amos Oz. Evenmin dus voor zijn Joodse mede-literator Leonard Cohen, die ons al in 2016 is ontvallen. Deze twee Joden komen dus niet in hetzelfde rijtje te staan als Bob Dylan, die de prijs in 2016 wél ontving. Dylan kreeg de Nobelprijs “voor het scheppen van nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de grote Amerikaanse liedtraditie.”
Ik heb vandaag weer een elpee van Dylan gekocht. Een album uit 1967: Bob Dylan's Greatest Hits III. Met dezelfde hoes als van Bob Dylan's Greatest Hits uit hetzelfde jaar, maar met een volstrekt andere songlist. Rowland Scherman is verantwoordelijk voor die hoes. Een druk Greatest Hits-jaar voor Dylan, want de eerste compilatie (zonder een cijfer, maar wel met dezelfde hoes) verscheen ook in 1967. En in Amerika verscheen de verzamelaar met die foto van Jerry Schatzberg , met Dylan en in zijn hand het boek Flemish Painting from Bosch to Rubens van Jacques Lassaigne, uitgegeven in New York in 1958.
Nee. Feitelijk niet. Wel een goede reden om deze plaat te draaien, met 2019 in het vooruitzicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten