woensdag 11 juli 2018

Bettye LaVette

Een artiest coveren is een vak apart. Niet iedereen slaagt in deze opdracht. Een grote artiest coveren is weer een hele andere tak van sport. De albums met nummers van Bob Dylan, uitgevoerd door één of meerdere artiesten, is zo'n andere sporttak. Het risico met het spelen van Dylan, is dat je je beperkt tot de grote hits (Blowin' in the wind, The Times They Are a-Changin', Knockin' on heaven's door) of tot de jaren zestig of de gospelperiode.
Gelukkig is daar Bettye LaVette, artiestennaam van Betty Haskins, die een goede uitzondering op de regel is. Vooruit, toegegeven, ook zij heeft The Times They Are a-Changin' uitgevoerd. Maar zij doet het op zó'n manier, dat je in eerste instantie niet eens door hebt dat het om dit protestlied gaat. Maar LaVette doet meer. En mooi.
Wie kiest bijvoorbeeld voor Going, Going, Gone? Of wie probeerde Ain't Talkin' eigen te maken? Wie koos uit Dylans oeuvre voor Emotionally Yours of Do Right Unto Me (Do unto others)? Nummers die zonder meer al of onderbelicht zijn of van een buitencategorie zijn. “Ze haalt verborgen gebleven kanten uit zijn liedjes naar boven,” schreef Gijsbert Kramer in zijn recensie.
Things have changed. De dingen zijn inderdaad veranderd. Dat is een logisch gevolg van de constatering dat de tijden veranderen. Dan worden ze ook anders. En dat levert LaVette haar bijdrage aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten