dinsdag 26 juni 2018

Dylan & the Beats

Tom Willems verdient een lintje. Zijn minutieuze graafwerk door het werk van Bob Dylan is lovenswaardig. Het meest recente bewijs: zijn boek Dylan & the Beats. Hierin toont de blogger aan in welke mate het werk van de Beat Generation en Bob Dylan elkaar overlappen. En over het wederzijds beïnvloeden van elkaar.
Bewonderenswaardig is het zeker te noemen. En inderdaad, je merkt dat er verwantschap bestaat tussen de schrijvers van de Beat en het werk van Dylan, vooral in 1965-'66. Met name de vriendschap met Allen Ginsberg is van belang voor het wederzijdse werk van de schrijvers. Dat is leuk, want daardoor word je als liefhebber van (Engelstalige) literatuur warm gemaakt voor andere schrijvers.
Driewerf hulde, Tom!
En toch, ergens wringt het boek ook. Dat komt deels door de waarschijnlijkheid in de overlappingen. Tom Willems houdt her en der wat slagen om de arm (“Het is aannemelijk dat...”, “Het is een kleine stap van de ene zin naar de andere”, “Het is in te denken dat...”). De overlappen tussen het werk van Dylan en de Beats zijn aannemelijk, maar vaak ook niet meer dan dat. En het is lastig dat je de literatuur van een andere taal bestudeert.
Want omdat je geen native speaker bent, mis je de nuances in het taalgebruik. Je mist soms net de sfeer van een uitdrukking of gezegde. En dan hoor je als 'buitenlander' meer overeenkomsten in de taal dan de eigenlijke gebruikers bedoelen. Of het is een kwestie van de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt.
Zou Tom Willems ook een boek kunnen schrijven over Dylan & de Bijbel? Of Dylan & de Blues? Bob Dylan en 'Bill' Shakespeare?
Desalniettemin, de Beats. Dat er op z'n minst raakvlakken zijn, is wel helder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten