woensdag 6 juni 2018

De jaren zestig


En Bob Dylan die verwoordde
Wat met je gevoelens spoorde
Bij je lange haren hoorde
En je huid
De jaren zestig
Een nieuwe lente van geluid
Aldus Adèle Bloemendaal in het lied De Jaren Zestig. Frits Spits heeft het nummer opgenomen in zijn canon De Standaards Van Spits uit 2015. Hij vermeldt als credits dat de tekst en muziek is geschreven door J. Boerstoel en M. van Dijk in 1992.
Ach ja, Bob Dylan als een verloren held uit de jaren zestig. Dat kennen we. Maar laten we geen verwijten maken. Want hoe vaak overkomt het jezelf niet, dat je een artiest een tijdje volgt, vervolgens een tijd niets er van hoort, tot er opeens een grote reclame-campagne op touw wordt gezet.
Ik doe niets af aan het werk van Dylan in de jaren zestig. Het is mooi werk. Een betere start kon de jongen uit Minnesota zich niet wensen. Maar toch, het mooiste werk moest toen nog komen. En we moesten er nog lang op wachten. Wat te denken van Blind Willie Mctell of Red River Shore? Het zijn maar twee songtitels, verre van compleet, natuurlijk.
Maar Bob Dylan afdoen alsof hij alleen in de jaren zestig de gevoelens onder woorden bracht, daarmee doe je hem wel flink tekort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten