zondag 19 juni 2016

Doe Maar

Wat heeft Doe Maar te maken met Bob Dylan? Ogenschijnlijk staan beide namen mijlenver van elkaar vandaan. En dat is natuurlijk ook niet zo gek. Doe Maar opereerde op de vierkante meter: als raggae- en ska-bandje op het Nederlandse grondgebied. En de succesvolle periode besloeg vier jaar, van 1980 tot 1984. Dylan is sinds eind jaren vijftig aan het werk, met stijlen die het hele muzikale palet beslaan. En hij is actief over vrijwel de hele wereld.
En toch, ik zie wel enige overeenkomsten. Wellicht overeenkomsten van triviale aard, maar toch. Doe Maar was mijn eerste concert, in 2000 in het Rotterdamse Ahoy. Op de dag af 23 maanden later, zag ik in dezelfde concertzaal Bob Dylan. De Amerikaan was de eerste artiest die optrad in De Kuip. Dat was in 1978, wat ook het eerste concert was in dit voetbalstadion van Feyenoord. Dertig jaar later gaf Doe Maar in hetzelfde stadion het (vooralsnog) laatste concert in De Kuip.
De beste link tussen Doe Maar en Bob Dylan is misschien wel Ernst Jansz, toetsenist van Neerlands meest succesvolle band. Hij vertaalde voor een solo-project twaalf liedjes van Dylan in het Nederlands. Het resulteerde in Dromen Van Johanna, een boek en cd dat in 2010 verscheen.
Doe Maar heeft dus wel iets te maken met Bob Dylan. Een dun lijntje, flinterdun, dat wel. En Dylan heeft misschien minder met Doe Maar te maken dan andersom. Maar ach, wat doet dat er toe? Als een flinterdun lijntje een reden is om weer (Dylan-)muziek te draaien, is daar niks mis mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten