donderdag 9 oktober 2014

Nobelprijs

Het is de tweede donderdag van oktober, traditiegetrouw de dag dat bekend wordt gemaakt wie de Nobelprijs voor de Literatuur ontvangt. Al sinds jaar en dag wordt Dylan genoemd als één van de mogelijke 'winnaars'. Maar ook dit jaar is deze prestigieuze prijs aan de kromme neus van Dylan voorbijgegaan. De Fransman Patrick Modiano (69) strijkt dit jaar met de eer.
Is het jammer? Dat is de vraag. Alsof je alleen met de Nobelprijs volledig gewaardeerd wordt voor je werk. Natuurlijk niet. Het is wel jammer dat Dylan deze prijs niet krijgt – maar zou hij er zelf ook blij mee zijn?
Gisteren besteedde DeWereld Draait Door uitgebreid aandacht aan het al dan niet winnen van de Nobelprijs door Dylan. Ik was erdoor gecharmeerd. Vier gasten (Ernst Jansz, Nico Dijkshoorn, Jim de Groot, Clean Pete) vertelden over waarom zij vonden dat Dylan moest winnen. En ze vertolkten een Dylan-song in het Nederlands. Keurig.
Maar “Zweden” liet zich niet door de Nederlanders ompraten. Modiano heeft gewonnen, voor zover van een wedstrijd sprake kan zijn. Maar toch: van harte gefeliciteerd, Frankrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten