woensdag 27 november 2013

Gisteravond

Gisteravond speelde Bob Dylan in The Royal Albert Hall in Londen. Volgens zijn platenmaatschappij, was dit de zaal waar Dylan in 1966 werd uitgescholden voor Judas. Dat concert werd in 1998 uitgegeven als vierde aflevering van de fameuze Bootleg Series. Helemaal juist is de plaatsaanduiding niet: het beruchte Judas-concert vond niet plaats in ‘Albert’, maar in de Manchester Free Trade Hall.
De Amerikaanse schrijver CP Lee heeft over dit incident een prima boekje geschreven: Like The Night (Revisited), uitgegeven in 2004. In dit boek beschrijft Lee de ontwikkelingen binnen de folkmuziek, Dylans ontwikkeling en de spanning van de avond.
In een interview met Rolling Stone van september vorig jaar, haalde Dylan fel uit naar de fans die hem voor verrader uitmaakten. De zanger vergelijken met de verrader die de Heiland Zijn dood instuurde, puur omdat Dylan de elektrische gitaar pakte – ‘they can rot in hell!’, aldus Dylan over de ‘fans’.
Gisteravond was ik bij de boek-/cd-presentatie van Gideons Droom van Ernst Jansz. Dit boekje werd dertig jaar geleden voor het eerst uitgegeven, maar moest drie decennia wachten op de tweede druk. Welnu, tot nu dus. De bijhorende cd bevat ‘oude’ en ‘nieuwe’ opnames van Jansz, waaronder twee alternatieve krontjong-versies van Liefde Min Nul/Geen Limit en Iedere Korrel Zand – inderdaad, de vertalingen van de Dylan-songs Love Minus Zero/No Limit en Every Grain Of Sand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten