zondag 4 juni 2023

Album #40

De dag dat Dylan begon aan zijn Zuid-Europese zomertournee 2023, verscheen ook het album Shadow Kingdom. De onvolprezen online encyclopedie Wikipedia meldt dat het studio-album 40 is, inmiddels.
Is het een studio-album? Het schijfje is de fysieke uitgave van het 'livestream'-concert dat Dylan bijna twee jaar geleden uitvoerde via streamingsdienst Veeps. In krap een uur tijd passeerden dertien songs de revue.
Het was al gauw duidelijk dat het concert geen rechtstreeks concert was. Er werd door zanger en band geplaybackt. En elk nummer was weer vanaf een andere plek in het etablissement gespeeld. Met mondkapjes en al - het was immers corona.
Enfin.
Nu ligt de cd in de winkel. En de elpee. Met een goede foto van de zanger op de voorkant. De dertien songs van de show, aangevuld met het instrumentale Sierra's Theme. "All songs written by Bob Dylan," meldt de hoes, en dat is dan ook het enige huishoudelijke wat het boekwerk meegeeft.
Geen informatie over de bandleden, die je wel op de Wikipedia-pagina vindt. Evenmin is terug te vinden wie de producer van dit album is; ook op de vorige studioplaat, Rough And Rowdy Ways, was geen producer te lezen. Misschien mogen we gevoegelijk aannemen dat Jack Frost opnieuw voor de productie heeft getekend.
In de hoes wel een mooie foto van de acterende bandleden (die niet dezelfden zijn als wie het album hebben ingespeeld), in corona en zwart-wit. De elpee-uitgave telt twee schijven, waarvan de tweede schijf aan een kant is geperst; de andere, de lege kant heeft een afbeelding.
O, en stoor je niet aan de tikfout bij de opener: When I Paint My Masterpiecce heeft in de nieuwe spelling liefst twee c's gekregen.
Dertien oude nummers in een nieuw jasje. Mooi. Dylan vindt zichzelf weer uit. Dat wisten we twee jaar geleden al. Maar bij het terugluisteren van het materiaal, valt het me weer op hoe mooi deze nieuwe opnames zijn. De nummers die bijna in elkaar overgaan, vanwege de afwezigheid van twee seconden stilte tussen de liedjes.
Een nieuw studio-album dus. Een mooie aanvulling op 's mans oeuvre. Hier kan ik wel een tijdje weer mee vooruit. Dylan is nog niet klaar, ondanks zijn 82 jaar is hij nog altijd een creatieveling.
Gelukkig maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten