vrijdag 3 september 2021

Blind Willie

Vanmiddag toog ik naar mijn platenboer Wobbe voor de singel Blind Willie McTell. Wobbe is een goede kerel. Bij releases van Dylan hoef ik geen bestelling bij hem te plaatsen. Hij bestelt sowieso een exemplaar voor me.
Dus ook van deze singel.
De singel Blind Willie McTell is uitgegeven door Third Man Records, het platenlabel van Jack White, de helft van The White Stripes. Op beide kanten van de singel staat een versie van het nummer. Beide opnames zijn outtakes van de Infidels-opnames, het album waarvoor Blind Willie was opgenomen maar vervolgens werd afgekeurd.
Een zogenaamde demo-versie met alleen piano en gitaar verscheen in 1991 op The Bootleg Series Vol. 1-3. De opnames van de nieuwe singel zijn niet zo kaal als de versie die we van Dylan zelf kennen. Het gaat om take 1 en take 5 van de opnames, waarbij de zanger wordt begeleid door een heuse band.
Take 1 is een 'kleine' bandversie, met Mick Taylor op gitaar, Alan Clark op keyboards, Robbie Shakespeare op basgitaar en Sly Dunbar op de drumkit. Met deze opname waren producers Dylan en Mark Knopfler dus gestart.
De vijfde take is een iets grotere band, waarbij gitarist Knopfler aan de begeleidingsband is toegevoegd. Deze take is 'taken from' de box Springtime In New York, deel 16 uit Dylan's Bootleg Series, dat over twee weken op de markt komt.
Jack White maakte dus een wat opvallende keuze. Normaal gesproken is de versie die op een officieel album komt de A-kant van een vinyl-singel. De B-kant is doorgaans de 'vulling' om de achterkant wat body te geven. White draait het dus om: de A-kant is de vulling, de B-kant is de versie die straks op een album verschijnt.
Nou ja, doet er niet toe.
Beide versies van Blind Willie zijn vanwege de band anders dan de 'oorspronkelijke' en bekende versie. Het klinkt veel meer naar Infidels. Lekker. Prima uitvoeringen. De vraag wordt daarmee nóg prangender, waarom Dylan het nummer afkeurde voor dit album. Dat het nummer in de kale versie misschien niet past in de sfeer van Infidels, is nog wel te begrijpen. Maar met zo'n band achter je?
In retrospectief maakt het niet uit. We hebben de uitvoeringen nu. We kunnen nu wel luisteren naar hoe het nummer klonk. En dat maakt veel goed.Geen opmerkingen:

Een reactie posten