woensdag 4 augustus 2021

Kronieken #71 | Blind Willie McTell

Organist Garth Hudson vierde begin deze week zijn 84e verjaardag. Hij is het meest bekend als organist, pianist en saxofonist van The Band. Minder bekend is dat hij na The Band orgelmuziek maakt met zijn echtgenote Maud. Met deze nieuwe bron van muziek staat hij wel ver van de americana-soud, dat The Band ontwikkelde.
Een nieuwe bron van inkomsten is die nieuwe muziekstijl van het echtpaar Hudson waarschijnlijk niet. In 2002 tekende journalist Jason Schneider op, dat de organist een jaar eerder voor de derde keer in zijn leven 'bankruptcy' was 'declared'. Failliet, dus. Waarschijnlijk persoonlijk.
The Band kwam tussen 1983 en 1999 weer bijeen - zonder frontman Robbie Robertson, dat dan weer wel. In de nieuwe formatie leverde The Band in 1999 een versie van One Too Many Mornings op het Dylan-tribute-albumTangled Up in Blues; het was de laatste opname van The Band überhaupt, want niet veel later overleed bassist Rick Danko aan de gevolgen van overmatig drank- en drugsgebruik. Pianist Richard Manuel had in 1986 al de hand aan zichzelf gelegd.
Het eerste album van de groep in de nieuwe samenstelling was Jericho, een album dat in 1993 verscheen met onder meer de cover Blind Willie McTell. Dat nummer was twee jaar eerder verschenen op Dylan's verzamelbox The Bootleg Series, Vol. 1-3. Opgenomen voor het album Infidels, met Dylan op piano en Mark Knopfler op akoestische gitaar, maar afgekeurd omdat Dylan de opname een demo vond. Het lukte de bard maar niet om een definitieve versie op te nemen.
Voor zover zoiets hem ooit lukt, want studio-albums zijn bij hem net als optredens een momentopname.
Enfin.
De versie van The Band zette Dylan er toe aan om Blind Willie McTell alsnog live uit te voeren, in het arrangement van The Band. Die variant speelde Dylan ook in mei 2002, tijdens zijn show in Ahoy, Rotterdam.
Over ruim een maand verschijnt aflevering 16 uit die Bootleg Series, dat de periode rondom Infidels behandelt. Ook van Blind Willie McTell verschijnen meerdere studio-varianten. Ter voorbereiding op die verschijning, verschijnt het nummer 20 augustus als single.
Tom Willems schrijft: "Op deze single staan twee versies van deze song. De versie op de A-kant is uitsluitend op deze single te vinden, de versie van de B-kant zal ook verschijnen op Springtime In New York; The Bootleg Series vol. 16 (1980 - 1985). De single is uitsluitend te koop via de zelfstandige platenzaken (geen ketens dus), de website van Third Man Records en fysieke winkels. Of de single ook in Nederland in de winkel zal komen te liggen, is nog niet duidelijk. De single kan nu al via Badlands in Engeland besteld worden, houd hierbij wel rekening met verzendkosten en mogelijke importheffing." Maar credits aan Garth Hudson worden niet gegeven. Hij speelt niet mee in de begeleidingsband van Dylan in die jaren rondom Infidels. Alsof het de 84-jarige organist iets uitmaakt - na drie faillissementen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten