woensdag 24 februari 2021

Lawrence Ferlinghetti

De Amerikaanse dichter Lawrence Ferlinghetti is overleden. Hij is 101 jaar geworden. Een eeuweling, dus. Ferlinghetti behoorde tot de kring van beatgeneration van schrijvers in de jaren vijftig en zestig, zoals Jack Kerouac, Allen Ginsberg en William S. Burroughs. Ook was hij als dichter te horen tijdens The Last Waltz, het afscheidsconcert van The Band in 1976.
De dwarsverbanden tussen Ferlinghetti en Bob Dylan zijn te over. Op z'n minst genoeg voor Dylan-blogger Tom Willems om een uitgebreid hoofdstuk te wijden aan Ferlinghett in zijn boek Dylan & de Beats (2018). Voor de gelegenheid heeft Tom dat hoofdstuk maar weer eens online gezet. Waarvoor dank.
Een directe link tussen Ferlinghetti en Dylan is de dichtbundel The Captain's Tower. 'Seventy poets from seven decades and of seven nationalities celebrate and pay tribute tot Bob Dylan at seventy,' staat op de achterflap van deze dichtbundel. Ferlinghetti leverde het gedicht Jack Of Hearts aan, wat een directe verwijzing is naar de Dylan-song Lily, Rosemary and the Jack of Hearts.
Lawrence Ferlinghetti dood. Moge hij rusten in vrede.Geen opmerkingen:

Een reactie posten