maandag 17 februari 2020

Kronieken #54: John Hardy

De Nederlandse band CCC Inc. is misschien wel de enige folk- en americana-formatie van de Lage Landen. In ieder geval de bekendste, hoewel het niet een commercieel succes is. Maar waarom moet alles om euro's draaien?
Eind jaren zestig was Lennaert Nijgh nog manager en nog geen tekstdichter en hofleverancier van Boudewijn de Groot. Als manager had hij onder meer CCC in zijn portefeuille, die hij onder meer boekte voor zijn voormalige school, het Coornhert Lyceum.
In die jaren maakte de groep 'langharigen zonder status' opnames, die onder meer zijn bijeengebracht voor de box 1967-2017, waarin vrijwel al het materiaal van CCC is terug te vinden. Waaronder dus De VPRO en Nijgh Tapes.
Op die cd is onder meer nummers van Leadbelly opgenomen. Eén van die nummers is John Hardy. Alleen al het noemen van de naam Leadbelly verantwoordt het luisteren van CCC door Dylan-fans. Maar ook het noemen van het liedje John Hardy is zo'n Dylaneske link.
Vlak voor deze opnames verscheen de elpee John Wesley Harding van Dylan. De titelsong van deze plaat gaat over een Robin Hood-achtig figuur. Maar kijk eens naar de tekst van John Hardy. Het zou zomaar ter inspiratie kunnen gelden voor de Dylan-song.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten