vrijdag 1 november 2019

Travelin’ Thru

November lijkt traditioneel een goede maand te zijn voor nieuwe releases in het oeuvre van Bob Dylan. Vandaag, de eerste dag van de maand, is Travelin’ Thru verschenen. Aflevering 15 alweer van zijn legendarische Bootleg Series. Deze verzamelaar behandelt de jaren 1967 - 1969, de countryfolk-jaren van Dylan. Ook andere recente uitgaven van Dylan-platen waren in november.
In 1967 verscheen John Wesley Harding, het eerste album na Dylan's motorongeluk van anderhalf jaar daarvoor. Dat was net na het verschijnen van Blonde On Blonde, een studio-dubbelaar, een teken van Dylan's grote creativiteit. Ook in de studio werd het ene na het andere nummer, vaak in verschillende takes, opgenomen. Daar getuigt The Cutting Edge van, deel 12 uit de Bootleg Series.
Voor John Wesley Harding én van opvolger Nashville Skyline werden veel minder takes gebruikt. Niet dat de creativiteit op was, maar de zanger had waarschijnlijk veel helderder in zijn hoofd wat hij precies op de plaat wilde zetten. Zodoende staat op Travelin’ Thru weinig "nieuw" materiaal.
Maar het is wel mooi materiaal. Zowel de cd- als de elpee-variant van Travelin’ Thru telt drie schijven. De eerste is bestemd voor outtakes van beide studio-albums. Cd 2 bevalt de duetten die Dylan met Johnny Cash opnam; alleen Girl From The North Country verscheen eerder officieel, toen op Nashville Skyline. Het overige is wel bekend via bootleg- en verzamelalbums. Het derde deel is bestemd voor onder meer optredens in The Johnny Cash Show en samenwerken met bluegrassbanjospeler Earl Scruggs.
De cd's zijn mooi vormgegeven in kartonnen slipcases, hoesjes die je kunt uitklappen. En bijgevoegd is een prima essay en mooie foto's, samengesteld onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse productmanager Jeroen van der Meer. Ook voor deze box heeft Arie de Reus, gepensioneerd huisarts uit Zutphen, bijgedragen met de nodige afbeeldingen uit zijn archief.
En de muziek? Mooi. Het is een degelijke manier om die laatste jaren van dat decennium weer te geven. Een goede kroniek over een licht ondergesneeuwde periode uit de carrière van Dylan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten